Άγριες Φράουλες

Δημοσιεύτηκε από τον/την admin στις

Το ζητήσατε και το επαναφέρουμε! Το Σινέ Παναθήναια ξαναφέρνει στην οθόνη του από την Πέμπτη 25/7 έως και την Κυριακή 28/7 την ψηφιακή επανέκδοση της κλασικής ταινίας “Άγριες Φράουλες” κάθε βράδυ στις 23:00.

Ένας ηλικιωμένος ακαδημαϊκός καθηγητής ταξιδεύει από την Στοκχόλμη στη Λουντ με το αυτοκίνητο του για να παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο για τα 50 χρόνια προσφοράς του, παρέα με τη νύφη του. Στη διαδρομή όμως θα συναντήσει διάφορα πρόσωπα που συνειρμικά θα τον φέρουν αντιμέτωπο με όνειρα του παρελθόντος, μνήμες μιας ζωής που έχει μείνει πίσω. Με αφορμή τα ηθικά διλήμματα των ανθρώπων αυτών, ο ίδιος αναπολεί τη δική του ζωή, τις δικές του χαμένες ευκαιρίες, τα δικά του όνειρα και τη δική του οικογένεια. Έτσι το ταξίδι του μετατρέπεται σε ένα πνευματικό ταξίδι συμφιλίωσης με το παρελθόν και τους οικείους του, ένα ταξίδι ενδοσκόπησης και αναζήτησης του πρωταγωνιστή, του σκηνοθέτη αλλά και του θεατή με προορισμό την ψηλάφηση (και όχι την λύση) ερωτημάτων που βασανίζουν τον άνθρωπο αέναα. Ένας απολογισμός μιας ζωής θωρακισμένης από τα περίκλειστα τείχη του εγωκεντρισμού.

Στο κατώφλι του οριστικού τέλους, ο Μπέργκμαν παραδίδει ένα σπουδαίο οδοιπορικό, που διατρέχει την ίδια στιγμή τη Σουηδία, τον παρελθόντα χρόνο αλλά και τον φαντασιακό κόσμο του πρωταγωνιστή αναμιγνύοντας είδη και τεχνοτροπίες, με άπλετη ελευθερία. Συγκλονιστική η ερμηνεία του Βίκτορ Σγιόστρομ (του σημαντικότερου Σουηδού σκηνοθέτη της εποχής του βωβού) στον ρόλο του ηλικιωμένου εγωπαθούς γιατρού. Ο Μπέργκμαν παραδίδει ένα αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου αγγίζοντας προσεκτικά μία από τις πιο έντονες ανησυχίες τουανθρώπου: τι συμβαίνει ότανενώέχειπια γραφτεί το μεγαλύτερο μέρος της μικρής, προσωπικής μας ιστορίας, το μόνο που απομένει είναι να γραφτεί ένας ικανοποιητικός επίλογος, αξιολογώντας τη μέχρι τότε πορεία μας. (Cahier du Cinema)

Smultronstallet | Σουηδία, 1957 | 90 λεπτά Σκηνοθεσία-σενάριο: Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

Ηθοποιοί: Βίκτορ Σέστρομ, Μπίμπι Αντερσον, Ινγκριντ Τούλιν, Γκούναρ Μπγιόρνστραντ

ΩΡΑ: 23:00

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 7€ / ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ KAI ΑΝΩ ΤΩΝ 65: 6€

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΑΤΟΜΑ ΜΕ 8€

Κατηγορίες: Αρχείο Ταινιών