Πριν την Επανάσταση

Δημοσιεύτηκε από τον/την admin στις

Το Σινέ Παναθήναια υποδέχεται την Πέμπτη 08/08 στην οθόνη τουτη συναρπαστική ψηφιακή επανέκδοση της κλασικής ταινίας “Πριν την Επανάσταση” που δεν πρέπει να χάσετε.

  • ****Η έξοχη αυτή ταινία του 22χρονου -τότε- Μπερνάρντο Μπερτολούτσι για τις πολιτικές και συναισθηματικές εντάσεις που κυριαρχούσαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 στην Ιταλία εξακολουθεί να είναι και σήμερα εξίσου δυνατή και συγκλονιστική. The Guardian
  • ****Ένα από τα αριστουργήματα του ιταλικού κινηματογράφου. Και ο σκηνοθέτης ήταν μόλις 22 ετών όταν ολοκλήρωσε την ταινία. Film4
  • ****Μια έξοχη ταινία γεμάτη συμβολισμούς και αναφορές. The Spectator

ΣΥΝΟΨΗ

Η πρώτη αμιγώς πολιτική ταινία του Ιταλού μάγου της εικόνας, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, πραγματεύεται το θέμα της αλλαγής του κόσμου, καθώς και τις υπαρξιακές κι ερωτικές αναζητήσεις των νέων της εποχής του, λίγο «Πριν την Επανάσταση».

Ένας 20χρονος κομμουνιστής φοιτητής από την Πάρμα, με αστική καταγωγή, ο Φαμπρίτσιο, αμφιταλαντεύεται μεταξύ της μαρξιστικής του ιδεολογίας και της επιβεβλημένης ενσωμάτωσης στο σύστημα, αλλά και μεταξύ καρδιάς και λογικής καθώς διατηρεί ερωτική σχέση με την νεαρή θεία του.

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…

 

 

  • Μια ταινία ουσιαστικά πολιτική και βαθιά ανθρώπινη για το τι σημαίνει να είσαι νέος, χωρίς να ξέρεις ποιον δρόμο να πάρεις, αναποφάσιστος με «ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις», ερωτήματα διαχρονικά και τόσο επίκαιρα που καθιστούν την ταινία μια πραγματεία του σήμερα με υλικά από το χθες που ισχύουν και στο αύριο.
  • «Στην ταινία Πριν την επανάσταση είχα ξεγυμνωθεί τελείως, με όλη την αλαζονεία και την αδιαντροπιά της νιότης: ήμουν μόλις 22 χρόνων και πάλευα σαν ιεραπόστολος, σαν μυστικιστής, σαν τρομοκράτης… Ήταν μια ταινία με την οποία έπρεπε να ξεκαθαρίσω τους λογαριασμούς μου με όλο εκείνο το βαρύ αυτοβιογραφικό φορτίο που πρέπει να ξεφορτωθείς, αν θέλεις να πας μπροστά. Είναι η ιστορία ενός νέου που έχει την ηλικία, που είχα εγώ τότε, με αστική καταγωγή, κομμουνιστή, «διασπασμένο» ανάμεσα στην καρδιά και τη λογική, ερωτευμένο με τη θεία του. Η ιστορία ενός νέου, όπως ήταν οι νέοι της δεκαετίας του ΄60. Έτσι επιχείρησα να εξωτερικεύσω τα προσωπικά μου βιώματα.» Αυτά έλεγε ο δημιουργός της, χρόνια μετά, γι’ αυτήν την αψεγάδιαστη στιλιστικά και απόλυτα προσωπική ταινία-ελεγεία για την χαμένη νιότη.
  • Ελεύθερα εμπνευσμένη από το Μοναστήρι της Πάρμα του Σταντάλ, η ταινία Πριν την επανάσταση και οι υπαρξιακές ανησυχίες του πρωταγωνιστή του, θα συναντήσει πραγματικά το κοινό της 4 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, στο Παρίσι, όπου οι αμφισβητίες σπουδαστές του Μάη του ‘68 θα ανακαλύψουν στην εσωτερική αναστάτωση και στην ιδεολογική σύγχυση του πρωταγωνιστή μια προφητική ηχώ των δικών τους ανησυχιών, αφού η ταινία θέτει άμεσα το θέμα της αλλαγής του κόσμου.

ΩΡΕΣ: 20:45 & 23:00

Κατηγορίες: Αρχείο Ταινιών