H κόκκινη Τζόαν

Δημοσιεύτηκε από τον/την admin στις

Tο αγαπήσατε και το συνεχίζουμε! Το Σινέ Παναθήναια συνεχίζει να προβάλει στην οθόνη του την ατμοσφαιρική ταινία κατασκοπίας ” Η κόκκινη Τζόαν ” από Πέμπτη 25/07  μέχρι και την Τετάρτη 31/07 κάθε βράδυ στις 21:00.

Την γνωρίζουμε από τον ρόλο της αρχηγού Μ που έδινε εντολές στον πράκτορα Τζέιμς Μποντ. Τώρα η Τζούντι Ντεντς αντιμετωπίζει η ίδια την κατηγορία της Βρετανίδας κατασκόπου που έδωσε το κλειδί της ατομικής βόμβας στους Σοβιετικούς. Καλείται, λοιπόν, να αποκαλύψει αστυνομία την εξαιρετικά περιπετειώδη ζωή της και να απολογηθεί για τον έρωτά της με έναν Σοβιετικό κατάσκοπο. Η αφήγηση μιας ολόκληρης ζωής, τόσο πολυτάραχης, που καθηλώνει τον θεατή.

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της κατασκόπου Μελίτα Νόργουντ, αυτή η μεστή και ατμοσφαιρική περιπέτεια κατασκοπείας και αγάπης, μας χαρίζει θαυμάσιες ερμηνείες τόσο από την Τζούντι Ντεντς όσο και από την Σόφι Κούκσον. Μια ταινία του Σερ Τρέβορ Ναν.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΤΖΟΑΝ είναι μια μικρή ταινία για ένα τεράστιο θέμα.

Είναι μεγάλη μας τιμή που η Τζούντι Ντεντς δέχθηκε να παίξει την ηλικιωμένη Τζόαν.  Καμία άλλη δεν θα ήταν τόσο πειστική και ουσιαστική στο ρόλο μιας γυναίκας που έρχεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο ηθικό δίλημμα, αλλά και ένα ανθρώπινο, πολιτικό, προσωπικό και πνευματικό πρόβλημα. Η συγκινητική εξομολόγησή της αποτελεί και την κορύφωση της ταινίας.

Αλλά εξίσου τυχεροί είμαστε που έχουμε και την Σόφι Κούκσον που υποδύεται την Τζόαν στα πλέον καθοριστικά χρόνια της ζωής της, από τα 18 έως και τα 30 περίπου χρόνια της, ούσα πλέον μια αναγνωρισμένη επιστήμονας. Η περίοδος αυτή της ζωής της περιλαμβάνει έντονες σεξουαλικές εμπειρίες, κωμικές καταστάσεις, σωματικό κίνδυνο και κατασκοπεία.

Η ταινία που γυρίστηκε στην περιοχή του Κέιμπριτζ καθώς και μέσα, αλλά και στα πέριξ του Λονδίνου, επιδιώκει να αφηγηθεί μια ουσιαστικά αληθινή ιστορία με έναν ουσιαστικά αληθινό τρόπο. Καλώς έπραξε η Τζόαν όλα όσα έπραξε; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η ταινία και ελπίζω, αφού την δει κανείς, να προκαλέσει συζητήσεις.

Τρέβορ Ναν

 

ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΙΑ…

Ø     Προδότρια ή Ηρωίδα; Η Τζόαν Στάνλεϊ ζει μια ήρεμη ζωή, ως συνταξιούχος, στα προάστια. Μέσα σε μια βδομάδα τα πάντα θα ανατραπούν, καθώς η ΜΙ5 την συλλαμβάνει και την κατηγορεί πως δρούσε ως κατάσκοπος των Ρώσων. Έτσι μεταφερόμαστε στο Κέιμπριτζ της δεκαετίας του ’30, όπου η νεαρή Τζόαν απολαμβάνει τον έρωτά της με έναν Ρώσο, αλλά και στη δεκαετία του ’40, όπου ως καταξιωμένη επιστήμονας η Τζόαν, συγκλονισμένη από τον όλεθρο της ατομικής βόμβας, ορκίζεται να κάνει τα πάντα ώστε ο κόσμος να γίνει καλύτερος.

Ø     Η ταινία ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη την κουλτούρα των Κατασκόπων του Κέιμπριτζ που έμειναν στην ιστορία για τα μυστικά που αποκάλυπταν στους Ρώσους, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ø     Αναφέρει ο σκηνοθέτης για το βραβευμένο μυθιστόρημα που τον ενέπνευσε να γυρίσει αυτή τη γεμάτη έρωτα, κίνδυνο, δράμα και ηθικά διλήμματα ταινία: «Μόλις ολοκλήρωσα το μυθιστόρημα, έστειλα e-mail στη συγγραφέα Τζένι Ρούνεϊ αναφορικά με τα δικαιώματα, όντα πεπεισμένος πως θα είχαν ήδη δοθεί αλλού. Σχεδόν αμέσως έλαβα απάντηση πως ήταν διαθέσιμα και πως η συγγραφέας είχε ενθουσιαστεί με την προοπτική της ταινίας.»

Ø     Στην παραγωγή της ταινίας βρίσκουμε τον Ντέιβιντ Παρφίτ, που μας έχει δώσει στο παρελθόν την ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ.

Ø     Το μυθιστόρημα είναι εμπνευσμένο από την απίστευτη ιστορία της Μελίτα Νόργουντ, μιας Βρετανίδας επιστήμονα, που αποκάλυπτε μυστικά στους Ρώσους για 4 δεκαετίες, εργαζόμενη σε μονάδα έρευνας του τρόπου κατασκευής της ατομικής βόμβας. Την εποχή εκείνη οι γυναίκες ήταν παραγνωρισμένες (ακόμα και τα πτυχία τους δεν ήταν ισότιμα με εκείνα των ανδρών έως και το 1951) και κανείς δεν τους έδινε σημασία με αποτέλεσμα να τους είναι εύκολο να επιδίδονται σε κατασκοπεία.

Ø     Η Τζόαν της ταινίας δεν έγινε κατάσκοπος από ιδεολογία, αν και ερωτεύτηκε έναν κομμουνιστή, αλλά επειδή θεωρούσε πως αποκαλύπτοντας τα μυστικά της ατομικής βόμβας, αυτή δεν θα μπορούσε πλέον να προκαλεί τον όλεθρο.

Κατηγορίες: Αρχείο Ταινιών